noikokirevma

Το νοικοκύρεμα

Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων για την αποκατάσταση του κράτους, ήταν η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών.

Το χρεωκοπημένο αλλά σπάταλο κράτος έπρεπε να νοικοκυρευτεί. Τα σημαντικότερα μέτρα που λήφθηκαν προς εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και βελτίωσης απόδοσης των εσόδων του κράτους ήταν:

Διαβάστε περισσότερα...

Vertilce slider 2

Σταθερές τράπεζες

Εξίσου προσηλωμένη στο στόχο ήταν και η πολιτική για αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, εξαιρετικά σημαντικό για τη βιωσιμότητα του κράτους ήταν και η ενδυνάμωση του Τραπεζικού συστήματος, με στόχο την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τον τερματισμό της διαρροής καταθέσεων που είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τα μέσα του 2011.

Διαβάστε περισσότερα...

Vertilce slider 3

Αναθέρμανση οικονομίας

Παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του Τραπεζικού τομέα, αναγκαία ήταν και η αναθέρμανση της οικονομίας.

Προς τον πιο πάνω σκοπό, λήφθηκαν άμεσα τολμηρές και γενναίες αποφάσεις και εξαγγέλθηκαν πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα που οδήγησαν σε σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Vertilce slider 4

Νέες θέσεις εργασίας

Όλα τα πιο πάνω οδήγησαν στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία από το 16% που ήταν το 2013 σε 10,3% με πτωτική τάση, που αποτελεί το μεγαλύτερο ρυθμό ετήσιας μείωσης της ανεργίας στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται στοχευμένα σχέδια για τη στήριξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, αντλώντας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ από Ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των οποίων στηρίχθηκαν 25,000 συμπολίτες μας για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα...

slide 5 sigxroni

Επανενωμένη – Γνήσια
Ανεξάρτητη – Ευρωπαϊκή Κύπρος

Τα τελευταία χρόνια φτάσαμε πιο ουσιαστικά και πιο κοντά από ποτέ σε ένα έντιμο συμβιβασμό στο Εθνικό μας Θέμα. Όσο και εάν η εμμονή της Τουρκίας σε κυριαρχικά δικαιώματα επί της Κύπρου, οδήγησε το Κρανς Μοντάνα σε αποτυχία, τα βήματα μπροστά όχι είναι καταγεγραμμένα και αναγνωρισμένα από όλους, αλλά  έχουν δημιουργήσει και νέα δεδομένα στο Κυπριακό.

Προέκυψαν - για πρώτη φορά - σημαντικότατες εξελίξεις προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού που επηρεάζουν κατά τρόπο θετικό και τη μορφή και το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Slide 6

Μεταρρυθμίσεις

Η κρίση δεν έπληξε μόνο την οικονομία, αλλά ανέδειξε και μια σειρά διαχρονικών παθογενειών του συστήματος, η οποία σε συνδυασμό με τη γενικότερη κρίση, οδήγησε στη υιοθέτηση θαρραλέων μεταρρυθμιστικών δράσεων. .

Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, επιδιώχθηκε στοχευμένα ο εκσυγχρονισμός του κράτους μέσα από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Στόχος ήταν η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Διαβάστε περισσότερα...

Slide 7

Περηφάνια

Τα ανωτέρω επιτεύγματα καταγράφονται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Είναι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και τα πιο έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης που αποκαλούν το τι επιτεύχθηκε στην Κύπρο, ως success story.

Διαβάστε περισσότερα...

Slide 8

Έχουμε ακόμα δουλειά

Παρ’ όλα τα επιτεύγματα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αναγνωρίζει ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το σύνολο των προβλημάτων, ότι υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που υποφέρουν, ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, για να αποτρέψουμε επιστροφή στο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα...

Slide 9

Ενίσχυση κρατικής οντότητας

Όλη αυτή την περίοδο, παρά την προσήλωση στη διάσωση της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών προκλήσεων, η διακυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη κινήθηκε παράλληλα στο διεθνές πεδίο, ενισχύοντας στην πράξη την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπονήθηκε μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά το βέλτιστο τρόπο η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα...

Slide 10

Ενεργειακός Σχεδιασμός

Η αναντίλεκτη ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς και η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Κέντρου, μας επέτρεψε με επιτυχία να ακολουθήσουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατά το βέλτιστο τρόπο τους φυσικούς πόρους της χώρας μας..

Ο τρίτος γύρος αδειοδότησης, οι συνεργασίες με τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες και η ομαλή συνέχιση των διερευνητικών γεωτρήσεων, είναι το αποτέλεσμα της σταθερής, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υλοποίησης μιας καλά σχεδιασμένης ενεργειακής πολιτικής.

Διαβάστε περισσότερα...

Slide 11

Λύση του Κυπριακού

Η επανένωση της Κύπρου παραμένει ο κορυφαίος στόχος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Η δυνατότητα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να μπορέσουν μια μέρα να μοιραστούν τα οφέλη μιας ευημερούσας πατρίδας, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, μιας πατρίδας που οι νόμιμοι πολίτες της ελεύθερα θα σχεδιάζουν το μέλλον τους, συνεχίζει να κρατά ζωντανό το όραμά μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Slide 12

Υλοποιώντας το όραμα

Το μέλλον που σχεδιάζουμε έχει στέρεο παρόν. Πάνω σ’ αυτό το στέρεο παρόν θα στηριχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για όσες ακόμη ενέργειες απαιτείται να γίνουν για να ολοκληρώσουμε ένα όραμα:

Διαβάστε περισσότερα...

Η Κύπρος της Νέας Εποχής

Διάβασε το Πρόγραμμα