Με σκληρή και μεθοδική δουλειά, τα τελευταία χρόνια, φτάσαμε πιο ουσιαστικά και πιο κοντά από ποτέ, σε έναν έντιμο συμβιβασμό στο Εθνικό μας Θέμα. Όσο και εάν η εμμονή της Τουρκίας σε κυριαρχικά δικαιώματα επί της Κύπρου οδήγησε τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο, τα νέα δεδομένα και κεκτημένα των συνομιλιών δημιουργούν μια καινούργια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.


Μέσα από τη διαπραγμάτευση προέκυψαν σημαντικότατες εξελίξεις προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, που επηρεάζουν κατά τρόπο θετικό και τη μορφή και το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης. Κυρίως, για πρώτη φορά καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και αντιμετωπίσαμε κατάματα την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διάσκεψης και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πλήρη συντονισμό και κοινό σχεδιασμό με την Ελληνική Κυβέρνηση και μέσα από στοχευμένες ενέργειες, αναδείξαμε την τεράστια σημασία του Κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Πείσαμε ότι δεν μπορεί η σημερινή, σύγχρονη Κύπρος να βαρύνεται από ξένους εγγυητές, μονομερή δικαιώματα επέμβασης και εσαεί παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Οι συνομιλίες έχουν αποδώσει ήδη καρπούς. Αναδείχθηκε η προοπτική η ενωμένη Κύπρος να εξελιχθεί σε ένα φυσιολογικό, ευρωπαϊκό κράτος. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τοποθετήθηκε δημόσια, τόσο στο γεγονός ότι η πρόοδος στο Κεφάλαιο «Ασφάλεια – Εγγυήσεις» είναι εκείνη που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, όσο και στην ανάγκη εξέλιξης της Κύπρου σε ένα κανονικό κράτος.

Συζητάμε πλέον για λύση που θα κατοχυρώνει τον πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που αφορούν σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Η συμβατότητα της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχει καταστεί απαραίτητο συστατικό της.

Διασφαλίστηκαν, για το σύνολο του Κυπριακού λαού, οι τρεις βασικές ελευθερίες που άπτονται της ελεύθερης εγκατάστασης, διακίνησης και απόκτησης περιουσίας, όπως και οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνοψίζονται στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων.

Έγινε για πρώτη φορά ανταλλαγή χαρτών για τις περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή, εντός ενός συμφωνημένου πλαισίου απόκλισης.

Έχει επιτευχθεί η αναγνώριση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, με επαναβεβαίωση του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία (βασική αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) ενώ καταγράφηκαν και οι προσφερόμενοι τρόποι ενάσκησής του. Διασφαλίστηκε, ακόμα, το δικαίωμα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για όσους ιδιοκτήτες δεν ικανοποιούνται από τις προτεινόμενες διευθετήσεις.

Διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέτασαν ενδελεχώς, τόσο τα θέματα που άπτονται του Κεφαλαίου της Οικονομίας, όσο και τα θέματα της ευρύτερης οικονομικής πτυχής της λύσης, μελετώντας ουσιαστικά τον οικονομικό αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και - κυρίως - την οικονομική βιωσιμότητα του ομόσπονδου επανενωμένου κράτους.


Συζητήθηκαν σε έκταση θέματα που άπτονται της πρώτης ημέρας εφαρμογής της λύσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση και το σύνολο του Κυπριακού λαού να μπορεί να βιώσει άμεσα τα οφέλη της επανένωσης, μόλις αυτή προκύψει.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, προς την επίτευξη λύσης, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών που έχουν μέχρι σήμερα συνομολογηθεί και των παραμέτρων που έχει προτείνει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας. Ένα πλαίσιο που διασφαλίζει το μέλλον της Κύπρου, μακριά από επιρροές τρίτων και των στοιχείων που επέφεραν τα δεινά και την ανασφάλεια στον Κυπριακό λαό.


Παραμένουμε έτοιμοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε των Τουρκοκυπρίων, αλλά και ούτε των άλλων εμπλεκομένων στη διεθνή του πτυχή. Όπως και έχουμε πλήρη τη συναίσθηση ότι όσο επικίνδυνη είναι η άποψη πως η λύση μπορεί να προέλθει μόνο με υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι η προσπάθεια επίτευξης της λύσης μέσα από την πρόταξη υπερβολικών και εκτός πλαισίου προϋποθέσεων.


Αναμένουμε μετά τις προεδρικές εκλογές τη συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Επιδιώκουμε τη σωστή προετοιμασία μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο και την ενεργότερη εμπλοκή των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Σε μια δεύτερη θητεία που εκ των πραγμάτων εξασφαλίζει βελτιωμένο πολιτικό κλίμα, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, ενδυναμώνοντας τη θέση της πλευράς μας και την αξιοποίηση όλων μας των δυνατοτήτων.


Η ενότητα, σε συνδυασμό με το το αναβαθμισμένο κύρος της χώρας, την τόλμη και την αποφασιστικότητά μας, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την αποτελεσματική διεκδίκηση της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας.

Στόχος μας, η Κύπρος που οραματιζόμαστε. Μια χώρα ενωμένη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή και γνήσια ανεξάρτητη, που θα μπορεί να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες των πολιτών της και να αξιοποιεί τις τεράστιες προοπτικές της σε συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας.

 

    Η Κύπρος της Νέας Εποχής

    Διάβασε το Πρόγραμμα