Με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική αξιοποίησης της ΑΟΖ και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, μετατρέπουμε τη χώρα μας σε πολύτιμο εταίρο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Κύπρος εξελίσσεται σε προνομιακό συνομιλητή των πετρελαϊκών εταιρειών και απαραίτητο σύμμαχο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθούμε με μεγάλη προσήλωση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας. Διαχειριστήκαμε όλες τις απειλές και τις απόπειρες αποσταθεροποίησης και παρεμπόδισης των γεωτρητικών πρωτοβουλιών μας με αποφασιστικότητα και - κυρίως - ασφάλεια, θωρακίζοντας την Κύπρο και την ενεργειακή της προοπτική. Με μεθοδικότητα και σοβαρότητα, μέσα από συνεργασίες, συμμαχίες και σχέσεις, ευθυγραμμίζουμε τα συμφέροντά μας με σειρά χωρών και διεθνών οργανισμών.

Προχωρήσαμε στον τρίτο (3ο) γύρο αδειοδότησης και θα πραγματοποιήσουμε και νέους εάν απαιτηθεί. Εξασφαλίσαμε συνεργασίες με τους κορυφαίους ενεργειακούς κολοσσούς του κόσμου. Συνομολογούμε όλες τις απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες και επενδύουμε στην οικονομία της γνώσης με επίκεντρο την ενέργεια, αναβαθμίζοντας το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Παράλληλα, αναδιοργανώσαμε την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) στελεχώνοντάς τη με άρτια καταρτισμένη ηγεσία και προσωπικό και ετοιμάσαμε το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο.

Προχωρούμε με τη Διακρατική Συμφωνία με την Αίγυπτο και το θεσμικό πλαίσιο για την υποθαλάσσια σύνδεση του Οικοπέδου 12 με τα Τερματικά Υγροποίησης που διαθέτει η γειτονική χώρα και την τροφοδοσία τους με Κυπριακό Φυσικό Αέριο, στηρίζοντας έτσι τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που ήδη διεξάγονται μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις (4) ερευνητικές γεωτρήσεις. Έχουμε προγραμματίσει σειρά νέων γεωτρήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα, τουλάχιστον άλλες τέσσερις (4) στους επόμενους 12 μήνες. Τα αποτελέσματα αυτών των γεωτρήσεων θα μας επιτρέψουν να πάρουμε τις ορθές αποφάσεις για ενεργειακούς σχεδιασμούς, όπως ο αγωγός EastMed που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ και το Τερματικό Υγροποίησης στο Βασιλικό.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προχωρούμε στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (EuroAsia InterConnector) και εξετάζουμε την προοπτική της διασύνδεσης Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας (EuroAfrica InterConnector).

Εργαζόμαστε προσηλωμένοι στο μεγάλο εθνικό στόχο: το φυσικό αέριο και η ενέργεια γενικότερα να καταστούν σταθερή πηγή πλούτου για τη χώρα, καταλύτης επίλυσης του εθνικού θέματος και παράγοντας ευημερίας και ασφάλειας για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές των Κυπρίων.

 

    Η Κύπρος της Νέας Εποχής

    Διάβασε το Πρόγραμμα