Η θωράκιση της Κύπρου από ενδεχόμενες νέες απειλές γίνεται σε δύο επίπεδα: μέσω του εκσυγχρονισμού του στρατεύματος και της αστυνομικής δύναμης, αλλά και της διεύρυνσης της επιρροής μας στην περιοχή, με σειρά αμοιβαία επωφελών αμυντικών και άλλων διεθνών συμφωνιών. Ο στρατός μας εξοπλίζεταιξανά, γίνεται πιο επαγγελματικός και αποκτά αυξημένες δυνατότητες για να ανταποκριθεί και στον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό του ρόλο με νέες, σύγχρονες δομές.

Με το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού και στο πλαίσιο του 15ετούς εξοπλιστικού προγράμματος που για πρώτη φορά εξελίσσεται, η Εθνική Φρουρά λειτουργεί βάσει μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Με άμεση επιδίωξη οι αμυντικές δαπάνες να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ.

Με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών αναβαθμίζουμε το αξιόμαχο της δύναμης της Εθνικής Φρουράς. Κατορθώσαμε έτσι να μειώσουμε τη στρατιωτική θητεία, να εκμηδενίσουμε τη φυγοστρατία, πετυχαίνοντας μάλιστα να αυξήσουμε την αριθμητική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων. Αναβαθμίζουμε τις Αεροπορικές και Ναυτικές μας δυνατότητες, μέσα και από την απόκτηση τεσσάρων (4) μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τριών (3) πλοίων ανοικτής θαλάσσης. Προχωρούμε στην έμπρακτη αναβάθμιση τομέων όπως τα Στρατηγικά Όπλα Αποτροπής, οι Ειδικές Δυνάμεις και η Κυβερνοάμυνα.

Μετά από τα δέκα χρόνια απόλυτης στασιμότητας και καταρράκωσης του ηθικού του έμψυχου δυναμικού, θεσπίσαμε τους απαραίτητους κανονισμούς που αποκαθιστούν ξανά τη δομή και ιεραρχική δυναμική της Εθνικής Φρουράς, καθώς και το αίσθημα δικαίου, την προοπτική και την υπερηφάνεια που αξίζει στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Ενισχύσαμε τον κοινό Αμυντικό Σχεδιασμό Ελλάδας – Κύπρου δημιουργώντας το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας και το Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων.

Με το συστηματικό έργο που επιτελείται και τις μεγάλης εμβέλειας διεθνείς δράσεις

του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και του Συντονιστικού Κέντρου «Ζήνων», η Κύπρος καθιερώνεται ως κόμβος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Εθνική Στρατηγική κατά της Τρομοκρατίας και η δημιουργία Ακτοφυλακής δημιουργούν τις δομές για να αντιμετωπίζει η χώρα μας τις προκλήσεις της εποχής. Μπορούμε πλέον να προχωρούμε σε συνεργασίες περιφερειακού επιπέδου, που μεταφράζονται σε διεθνείς ασκήσεις και πολυεπίπεδα κοινά προγράμματα.

Για πρώτη φορά από το 1960 εξελίσσεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δομών της αστυνομίας. Επενδύουμε στην ασφάλεια του κράτους και σε νέες δυνατότητες για πρόληψη της τρομοκρατίας, προστασία των πολιτών και των υποδομών, αντιμετώπιση του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος, του κυβερνοεγκλήματος και την προστασία των διαδικτυακών συναλλαγών.

Δίνουμε πλέον ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Κύπρος αποτελεί μια αξιόπιστη χώρα, που προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

 

    Η Κύπρος της Νέας Εποχής

    Διάβασε το Πρόγραμμα