Στηρίζουμε ενεργά το σύνολο των εγκλωβισμένων μας, των ανθρώπων που αψήφησαν τις δυσκολίες και επιλέγουν συνειδητά να παραμείνουν ριζωμένοι στη γενέτειρα γη τους. Για μας, ακόμη, δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς τη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής, αλλά και της περιόδου 1963-1974.

Εγκλωβισμένοι

Υλοποιούμε σειρά δράσεων που στοχεύουν στη διευκόλυνση της παραμονής τους στις εστίες τους. Αναβαθμίζουμε διαρκώς το εκπαιδευτικό σύστημα των Σχολείων και προχωρήσαμε στην ίδρυση του Κρατικού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Εφαρμόζουμε σχέδιο για επιδιόρθωση των κατοικιών των εγκλωβισμένων στην Καρπασία και στα Μαρωνιτικά χωριά, εξωραΐσαμε την κεντρική πλατεία του χωριού Καρπάσια, παρέχουμε απαλλαγή από νοσήλια στα κρατικά νοσηλευτήρια για όλους τους εγκλωβισμένους και προχωρήσαμε στην τοποθέτηση νοσηλευτή στην Καρπασία. Αυξήσαμε τα ποσά επιδότησης εγκλωβισμένων γεωργοκτηνοτρόφων και επιδοτούμε δραστηριότητες, που αφορούν στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων.

Δώσαμε όλη την αναγκαία στήριξη για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του Αποστόλου Ανδρέα και στηρίξαμε οικονομικά την επιδιόρθωση του Ναού του Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο, ο οποίος από το 1974 βρίσκεται εν ενεργεία για τις λειτουργικές και εκκλησιαστικές ανάγκες των εγκλωβισμένων.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των περαιτέρω δυσχερειών που επιφέρουν στην καθημερινότητα των ηρωικών εγκλωβισμένων οι απαράδεκτες ενέργειες του

κατοχικού καθεστώτος, παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή κάθε δυνατής συνδρομής προς αυτούς.

 

Αγνοούμενοι

Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) με κάθε δυνατό τρόπο, προβάλλοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της ΔΕΑ, λόγω, κυρίως, της μη ικανοποιητικής στάσης της τουρκικής πλευράς. Αναβαθμίσαμε την Ομάδα Εργασίας και δημιουργήσαμε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εργασιών που επιταχύνει την ολοκλήρωση των ταυτοποιήσεων.

Πετύχαμε για πρώτη φορά τη διερεύνηση όλων των διαθέσιμων αρχείων που πιθανόν να περιέχουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους, όπως αρχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των Ηνωμένων Εθνών, του Ερυθρού Σταυρού και χωρών που αποσπάσματά τους υπηρέτησαν στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Επιδιώκουμε ακατάπαυστα την αξιοποίηση αποφάσεων διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων για τους αγνοουμένους και θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα τόσο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού όσο και στις διεθνείς συναντήσεις και επαφές.

Παραμένουμε αρωγοί στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων, προωθώντας και επιλύοντας κοινωνικοοικονομικά προβλήματα

που αντιμετωπίζουν.

    Η Κύπρος της Νέας Εποχής

    Διάβασε το Πρόγραμμα